10 tips die je helpen om als DJ sterker uit de Corona periode te komen - djcoaching.nl DJ Coach, djcoaching.nl, voor de start van een succesvolle dj-carrière.

10 tips die je helpen om als DJ sterker uit de Corona periode te komen



Sinds maart 2020 is de wereld veranderd. Nederland ging (intelligent) op slot. Binnen 2 dagen had ik als fulltime DJ maar liefst 45 geannuleerde boekingen en heel even brak de paniek uit. Gelukkig ben ik ondernemend ingesteld en heb ik de “extra” tijd die vrijgekomen is, nuttig besteed en sta ik te poppelen om weer full-time aan de slag te kunnen.

Ik geef je 10 tips die je helpen om als DJ goed uit de strijd te komen, zodat je straks klaar staat op oorlogssterkte.

Tip 1. Onderscheid jezelf als DJ
Om succesvol te zijn als DJ is het belangrijk dat je weet welk type DJ je bent, wat je stijl is, en welk publiek en soorten opdrachten je het fijnst vindt. Alleen dan ben je optimaal met je passie en talent bezig en stippel je een succesvolle dj-carrière uit. Hier bouw je dan ook je imago en marketingstrategie omheen.

Niet elke DJ is geschikt voor elk feest! Veel DJ’s zeggen dat zij zogenaamd allround zijn, en kunnen dan ook alles draaien, maar zijn dat in principe niet. Muziek is namelijk emotie en een DJ brengt deze emotie met zijn energie en muziekkeuze over op het publiek. Een House/EDM/Hardstyle DJ doe je echt geen plezier op een 70’s discofeest. De muziek wordt wel gedraaid, maar de beleving, interactie, het enthousiasme en de muziekkennis zijn vaak ver te zoeken. Een DJ leest voornamelijk het publiek en dan moet hij er toch echt zelf ook lol in hebben en moet hij thuis zijn in de muziekstijl. Mijn advies is dan ook: blijf altijd jezelf en draai alleen muziek waarmee je jezelf identificeert en zoek daar het juiste publiek bij. Alleen zo blijf je authentiek.

Tip 2 Denk als een ondernemer
Een DJ is een ondernemer. Je zet jezelf en je diensten in de markt.

De belangrijkste vaardigheden van een DJ zijn:

-Het publiek aanvoelen
-De sfeer aanvoelen
-De techniek beheersen

Wil je echter succesvol zijn en blijven, dan hoort de volgende vaardigheid er ook bij:

-Denken als een ondernemer.

Bijna alle DJ’s hebben de eerste 3 vaardigheden onder de knie, maar denken niet als een ondernemer. Ze verdienen net genoeg om de rekeningen te betalen en hebben geen strategisch en financieel plan voor groei. Zie jezelf als een product of merk dat verkocht moet worden.

Ondernemers gaan altijd voor de lange termijn en hebben een doel. Muziek draaien voor een groot publiek is leuk, maar je moet ook je rekeningen betalen en je salaris eruit halen. Je doet vaak het licht aan en uiteindelijk weer uit. Het publiek ziet je 4 of 5 uur draaien, terwijl het werkelijke aantal uren meer is (opbouw, afbouw, reistijd, voorbereiding, etc.). Je apparatuur wordt afgeschreven en de verzekeringen gaan door. De kosten en de tijd die gepaard gaan met een dj-carrière worden vaak door de klant onderschat.

Tip 3. Bepaal je verdienmodel
In deze stap maak je een verdienmodel. Dit doe je door een overzicht te maken van je kosten en het in kaart brengen van je werkelijke uren die je per boeking kwijt bent. Met een eenvoudige rekensom kun je dus heel snel voor jezelf bepalen wat je minimaal moet verdienen aan een klant. Reken je te weinig, dan hou je niets over. Voor elke hoogte van je gage is er een markt. Reken je € 200 per avond, dan heb je elk weekend werk. Aan het eind van het jaar heb je een hoop uren gemaakt en nog geen € 20.000 verdiend. Haal daarvan je vaste lasten, je kosten, de belasting en wat je zelf wilt verdienen af en je houdt niets over.

Wees dus altijd kritisch op de gages die je vraagt. Bepaal je prijs en wijk daarvan niet af en verhoog de prijs met 20% voor onverwachte uitgaven en extra inkomsten. Klanten die je te duur vinden, zijn je niet waard. Vraag je wat meer, zorg er dan ook voor dat de klant die waarde krijgt. Geef nooit korting, maar geef altijd iets meer bij een optreden.

Tip 4. Straal succes uit
Heb je geen vertrouwen in jezelf, dan merkt iedereen dat. Dit gaat ten koste van je optreden. Vergeet niet dat jij de baas bent en de sfeer neerzet. Jij bent geboekt om wie je bent en wat je kan. Onzekerheid is nergens voor nodig. Een goede DJ luistert dan ook vooral naar de klant, de opdrachtgever, het personeel van de locatie en is beleefd, niet te arrogant, staat open voor feedback en is leergierig. Dit alles heeft te maken met persoonlijke ontwikkeling.

Tip 5. Word herkend
Hoe kom je aan boekingen? Werk aan je marketing. Werk dus continu aan je herkenbaarheid. Samenvattend houdt dat onder andere in:

• Blijf werken aan je draaitechniek.
• Ontwikkel je eigen stijl en blijf daarbij.
• Blijf nieuwsgierig naar andere collega’s.
• Wees creatief en doortastend in je muziekkeuzes.
• Kopieer niet.
• Breid je netwerk uit.
• Wees actief, online en offline.
• Wees zichtbaar en durf.
• Pas waar nodig je plan aan en wijzig je doelstellingen.
• Wees uniek.
• Leer van collega’s.
• Zoek collega-dj’s online en offline op.

Tip 6. Verkoop belevingen
Een DJ inhuren, is een beleving. Klanten boeken niet iemand die alleen maar plaatjes draait, maar een persoonlijkheid die het feest maakt of kraakt. Het is de muziek die de toon zet. Hoe mooi de locatie ook is, als de DJ een slechte set neerzet, heeft dat meteen invloed op de sfeer en op het succes van het feest. Je draagt eraan bij dat je bij een bruiloft de mooiste dag van het bruidspaar feestelijk afsluit en dat bij een bedrijfsfeest het bedrijf de doelstellingen haalt. De gasten vergeten even hun zorgen en genieten muzikaal van al het moois. Je bent letterlijk en figuurlijk de gangmaker. Overtref daarom altijd de verwachtingen van de klant.

Tip 7. Wees voorbereid
Een goede voorbereiding is het halve werk. Neem elke boeking serieus. Heeft de opdrachtgever een exotische muzieksmaak waarin je niet thuis bent? Vraag dan of er een playlist gemaakt kan worden in bijvoorbeeld Spotify en laat deze tijdig aanleveren. Zo kun je op je gemak alle muziek uitzoeken en aanschaffen. Is het voor jou onbekende muziek, luister er dan naar. Streamingdiensten geven vaak aan welke andere muziek gedraaid wordt bij deze nummers. Zo maak je zelf een verrassende playlist voor de klant en heb je de muziek een keer gehoord.

Gebruik je kernnummers (nummers die je altijd draait) als leidraad voor je set. Dit zijn dan vaste punten in de set, waarbij de energie en het tempo van het feest omhooggaan. Weet je dat je publiek van deze specifieke nummers houdt, dan kun je ze bij de planning van je set als houvast gebruiken.

Tip 8. Weet hoe je apparatuur werkt
Weet als geen ander hoe je eigen apparatuur werkt. Dit scheelt enorm in de opbouwtijd en als er calamiteiten zijn, ben je voorbereid. Wat er ook gebeurt, blijf altijd kalm en raak nooit in paniek. Zorg altijd voor een back-up, zowel in apparatuur als voor je muziek. Vergeet ook geen schroevendraaier. Dit is vaak een Life Saver

Tip 9 . Zorg goed voor jezelf
Het dj-vak is hard werken. De meeste DJ’s doen het licht aan en het licht weer uit. Als iedereen moe en voldaan naar huis is gegaan, is de DJ vaak nog aan het afbouwen. Thuiskomen rond 03:00 of 04:00 uur in de ochtend is heel normaal. Zorg dus goed voor jezelf! Uitputting ligt op de loer. Mentaal en fysiek. Er zijn veel DJ’s die op jonge leeftijd al een burn-out hebben. Het allerbelangrijkste is dat je plezier hebt in alles wat je doet.

Tip 10. Geniet en evalueer
Vraag je na een boeking altijd af wat er goed ging en wat beter kon.Stuur na afloop naar de klant een een korte evaluatie in de vorm van een enquête. Met het invullen van deze enquête heb je meteen (wel eerst om toestemming vragen) een recensie voor op je website en social media. Hou wel rekening met de privacywetgeving.

Wil meer weten of doorgroeien als DJ?

Lees dan mijn boek

Albert Verwater, www.theweddingdj.nl

Probeer je te onderscheiden. Doe niet wat iedereen al doet. Als je succesvol als DJ wilt zijn, dan moet je durven opvallen, en dat kan op verschillende manieren. Opvallen door een clownspak aan te trekken, door goedkoop te zijn of door kwalitatief aantoonbaar goed te presteren. Mijn voorkeur heeft de laatste optie. Als dat voor jou ook zo is dan sluit dit boek goed aan op je dj-carrière.
- Albert Verwater, www.theweddingdj.nl

Carl Borgreven, www.soundtrack.nl

Dimitri is een succesvolle allround DJ, eventmanager en coach. Hij leert jou niet hoe je moet draaien, dat is jouw passie en daar heb je al veel tijd en geld in gestoken. Hij helpt je bij het profileren van jezelf, geeft tips, advies, denkt mee met de zaken waar jij tegen aan loopt.
- Carl Borgreven, www.soundtrack.nl

DJ Lody, www.djlody.com

Dimitri geeft je adviezen waar je als doorgewinterde DJ wat aan hebt. Door zijn jarenlange ervaring en duidelijke uitleg weet hij elke DJ naar een hoger niveau te tillen.
- DJ Lody, www.djlody.com

Harry de Winter, www.miem.nl

Ik heb Dimitri leren kennen als cursist bij onze leergang Master in Event Management, die hij met succes heeft afgerond. Dimitri is een zeer gedreven vakman en vooral een prettige persoonlijkheid. Een man met een duidelijke missie en met zijn behaalde resultaat laat hij als 'Certified Event Professional' zien dat hij bevoegd en bekwaam is binnen de evenementen sector.
- Harry de Winter, www.miem.nl

10 stappen boek
Ben jij klaar voor de volgende stap?

Lees dan het boek: "In 10 stappen een succesvolle dj-carrière"


Koop het boek
10 weken cursus
Wil je echt doorpakken?

Volg dan de online cursus: "In 10 weken een succesvolle dj-carrière"


Schrijf je in
Boektrailer
Interview

Download of bekijk hier het inkijkexemplaar.

Podcast

Beluister hier de ZEPnl podcast terug waarin DJ Coach Dimitri Visch is geïnterviewd door Natasja Torcqué.

IN 10 STAPPEN EEN SUCCESVOLLE DJ-CARRIÈRE

Geef je dj-carrière een boost, krijg meer boekingen en groei als ondernemer

Volg DJ Coaching op Facebook